Laminaatvloer kopen: voordelen & aandachtspunten

19 augustus 2020
 Categorieën: Huis & tuin, Blog

Delen

Laminaatvloeren gelden in Nederland als een van de meest populaire vloersoorten. Al jarenlang kiest een groot aantal woningeigenaren voor een laminaatvloer kopen in plaats van bijvoorbeeld een parketvloer of een tegelvloer. Waarom is dat zo? Wat maakt laminaatvloeren zo aantrekkelijk? En wat zijn belangrijke aandachtspunten als je een laminaatvloer wilt aanschaffen?

De grootste voordelen van een laminaatvloer

Laminaatvloeren hebben veel interessante voordelen te bieden. De gebruikers van dit soort vloeren noemen als een van de meest aantrekkelijke kenmerken de kleurvastheid en de vochtbestendigheid van laminaatvloeren. Wie kiest voor een laminaatvloer kopen, is verzekerd van een vloer die lang mooi blijft en weinig onderhoud nodig heeft. Bij parket of standaard houten vloeren wil het vloeroppervlakte nogal eens verkleuren. Bij laminaatvloeren hoef je hiervoor niet bang te zijn. Daarbij kan laminaat uitstekend tegen vocht. Om deze reden gebruiken veel mensen die een laminaatvloer kopen deze in een vochtige ruimte. Ten tweede is de gemakkelijke plaatsing van laminaatvloeren een interessant voordeel. De vloer kan eenvoudig en snel door jezelf worden gelegd. De vloer heeft een minimale werking, waardoor deze er goed en strak in ligt. Als derde pluspunt geldt het beperkte en eenvoudige onderhoud van laminaatvloeren. Je kunt dit type vloer met een stofzuiger of een vochtige dweil razendsnel schoonmaken. Anders dan bijvoorbeeld een tapijtvloer heb je met een laminaatvloer geen last van vervelende zaken als huisstofmijt, stof en vuiligheid. Een vierde voordeel van laminaat is de interessante prijs. Een laminaatvloer is, vergeleken met overige vloersoorten, qua prijs-kwaliteitverhouding feitelijk de beste keuze die je kunt maken. Dit heeft vooral te maken met de levensduur van deze vloer, die het al snel 25 jaar volhoudt. Ten slotte vinden geïnteresseerden in laminaatvloeren de grote keuze die er aan stijlen is fijn. Zo kun je laminaatvloeren krijgen met een traditionele houtlook, maar ook gekleurde soorten met moderne patronen erin of met visgraatmotieven.

Waar moet je op letten als je een geschikte laminaatvloer zoekt?

Wanneer je plannen hebt om voor laminaat te gaan, dan kom je er al snel achter dat er veel keuze is als ht gaat om stijlen en soorten laminaatvloeren. Kies in elk geval voor een laminaatvloer met een minimale dikte van 7 millimeter. Dikker laminaat klikt namelijk beter en gemakkelijker vast. Maar, ook belangrijk: dikkere laminaatvloeren blijven langer mooi en kunnen beter tegen vocht en slijtage. Verder is de gebruiksklasse iets om op te letten. Voor particulieren worden de codes 21, 22 en 23 onderscheiden. Voor kantoorgebouwen en bedrijfsruimte zijn de codes 31, 32 en 33 gebruikelijk. Hoe hoger het getal, hoe sterker en duurzamer de vloer feitelijk is. Heb je een gezin, kies dan voor klasse 23.