De hovenier

9 mei 2018
 Categorieën: Huis & tuin, Blog

Delen

Een hovenier, ook wel tuinman of -vrouw genoemd, kommert zich om het ontwerpen en onderhouden van tuinen. Een hovenier als Hoveniersbedrijf de Colm​ kan door de gemeente ingehuurd worden, maar ook door particulieren. Misschien heb je zelf wel een grote tuin en kom je niet toe aan al het onderhoud. Of misschien heb je wat hulp nodig met het inrichten van je tuin. Sommige tuinmannen hebben een eenmanszaak. Er zijn echter ook grotere bedrijven die een behoorlijke mankracht aan tuinmannen voor zich heeft werken. Wanneer een particulier een heel groot stuk land heeft, kan een tuinman fulltime in dienst zijn voor een werkgever. Tegenwoordig is dit echter meestal niet het geval. Een hovenier heeft meestal meerdere particuliere opdrachtgevers nodig, wil hij of zij genoeg verdienen. tuinmannen worden ook wel ingehuurd om bedrijfsterreinen, schoolpleinen en dergelijke te onderhouden. 

Taken van een tuinman

Wat doet een tuinman nu precies? Onderhoud is een ruim begrip. Voorbeelden van werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd zijn maaien, snoeien, harken, bemesten, planten, het opruimen van tuinafval en nog veel meer. Ook ontwerpen behoort tot hun werk. Een hovenier ziet veel tuinen in zijn of haar leven en weet hoe deze het beste ingericht kunnen worden. Daarnaast kunnen ze tuinelementen plaatsen zoals schuttingen, vlonders, tegels, sierstenen, vijvers etcetera. Een tuinman zijn is een volwaardig beroep waar ook opleidingen voor zijn. Ze moeten namelijk verstand hebben van de planten en bomen. Zo weten ze wanneer bomen ziek zijn, wanneer een bepaalde heg of boom gesnoeid moet worden en hoe ze het beste insecten kunnen bestrijden indien nodig. Er zijn ook tuinmannen die samenwerken met instellingen voor mensen met een geestelijke beperking. Hiervoor krijgen ze een vergoeding van de staat. Zo worden mensen met een geestelijke beperking ook voorzien van dagbesteding. Naast de diensten die hoveniers verlenen als tuinman of –vrouw, hebben sommige tuinmannen ook hun eigen kwekerijen of hun eigen tuincentrum. Dit is natuurlijk uitermate handig. In je eigen winkel kan je dan namelijk ook klanten verwerven die misschien wat hulp nodig hebben in hun tuin.

Van alle markten thuis

Zoals je ziet moeten tuinmannen eigenlijk van vrijwel alle markten thuis zijn. Ze moeten lichamelijk genoeg energie hebben om al het zware werk jaar in jaar uit te kunnen doen. Daarnaast is vakkennis van groot belang. Ze moeten er namelijk voor zorgen dat alle begroeiing gezond blijft. Ook moeten ze weten welke verzorging past bij welk soort plant. Ze moeten handig zijn, om tuinelementen te plaatsen en ze hebben inzicht nodig wanneer een klant iemand nodig heeft die zijn tuin kan ontwerpen. Hoveniers hebben dus een zeer afwisselend beroep.