Verwarming laten installeren: kachels

4 januari 2018
 Categorieën: Huis & tuin, Blog

Delen

Een kachel installeren

Kachels in huis zorgen voor warmte, maar ook voor gezelligheid. Niets is lekkerder dan in de koude winter gezellig voor de kachel te zitten. Er zijn vele soorten kachels. Het hangt van je eigen wensen en de mogelijkheden in huis af, wat voor kachel je dient te kiezen. Kijk voor een ruime aanbod aan kachels in Heerlen op Lemmerlijn Sfeer en Warmte.


Soorten kachels

Er is een legio keuze in kachels met elk hun eigen brandstof. Je kan een keuze maken uit de volgende soort kachels:

Gaskachel - Toen in de jaren 60 van de vorige eeuw gas gevonden werd in Nederland, nam het gebruik van gaskachels een enorme vlucht. De oliekachels en kolenkachels werden in rap tempo vervangen door de gaskachel, doordat vele huishoudens een gasaansluiting kregen. Nieuwbouwwoningen kregen standaard een centrale verwarmingsinstallatie draaiende op aardgas. In principe kan je een gaskachel in elke ruimte van je woning installeren. De gaskachel heeft een startknop die enkele seconden ingedrukt dient te worden, waarna de kachel aanslaat en kan je met de temperatuurregelaar de stand van de temperatuur in de gaskachel regelen.

Houtkachel - Houtkachels maken gebruik van hout als brandstof. Je kan een enkele houtkachel in een vertrek plaatsen, maar er zijn ook centrale verwarmingssystemen die draaien op een houtkachel. Hiermee kan je met een houtkachel je hele huis verwarmen. Het gebruik van een houtkachel zie je niet op je energierekening, aangezien je er zelf hout in moet leggen. Je moet dus wel ruimte hebben voor een voorraadje hout. Er bestaan gesloten houtkachels, met een dicht deurtje, maar omdat men ook vaak het vuur wil zien branden omdat het sfeer brengt, zijn er tegenwoordig ook houtkachels met een glazen deur te koop.  

Pelletkachel - Het uiterlijk van de pelletkachel lijkt een beetje op die van de houtkachel, doordat je de vlammen kan zien. De brandstof van de pelletkachel zijn houtpellets. Met één lading pellets kan men, afhankelijk van de isolatie van de woning ongeveer één tot vijf dagen de pelletkachel laten branden. Het reservoir vul je met pellets, waarna een elektronisch regelsysteem zorgt voor de ontbranding. Een ventilator in de kachel blaast dan de warme lucht de ruimte in. Wel moet je regelmatig het reservoir schoonmaken omdat daar de as van de pellets in blijft zitten.  

Petroleumkachel - De petroleumkachel brandt op petroleum en produceert hierdoor de warmte. De petroleumkachel wordt tegenwoordig niet echt als hoofdverwarming gebruikt, maar vaak als bijverwarming in koude ruimtes. Vaak zijn het ronde kachels, met middenin het ontbrandingssysteem met de kous (lont) en daaromheen een glasplaat. Aangezien de verbrande petroleumgassen direct de ruimte inkomen is het wel van belang dat de ruimte goed is geventileerd. Omdat er sprake is van directe brandstof, de petroleum vormen dergelijke kachels soms een risico.