Wandtegels: verschillende soorten

25 september 2017
 Categorieën: Binnenhuisarchitecten, Blog

Delen

Wandtegels

Tegels die uitsluitend bedoeld zijn om muren te bekleden zijn niet bedoeld om belast te worden. Wandtegels zijn vaak lichter en dunner dan vloertegels. De grondstoffen die bij het vervaardigen van deze tegels gebruikt worden zijn ook verschillend en niet ontworpen om "voetverkeer" te weerstaan. Specifieke wandtegels mogen alleen op muren gebruikt worden. Maar er zijn ook vloertegels die als wandtegels gebruikt worden. Het wordt steeds populairder om ze te gebruiken op de muren van badkamers en hallen. Ze zijn 20% zwaarder dan normale wandtegels en moeten dus stevig bevestigd worden tegen de muur. 

Porseleinen en keramische tegels

Keramische tegels worden meestal geproduceerd door rode of witte klei op hoge temperatuur te bakken en te bedekken met een duurzaam glazuur in een bepaalde kleur en met een bepaald patroon. Deze tegels kunnen zowel op vloeren als op muren gebruikt worden. Ze zijn niet zo breekbaar als porselein en kunnen daardoor beter gesneden worden. De tegels kunnen als wandtegels gebruikt worden in de keuken en de badkamer. De tegels hebben wel de neiging om water te absorberen, wat betekent dat ze niet vorstbestendig zijn en daarom niet geschikt zijn voor buitengebruik. Porseleinen tegels worden geproduceerd uit een fijner materiaal, ze zijn dunner maar meer ondoordringbaar dan keramiek. Ze worden geproduceerd bij nog hogere temperaturen waardoor ze sterker, harder en meer schade-bestendig zijn dan keramische tegels. Ze nemen weinig of geen water op en zijn daardoor vaak vorstbestendig en geschikt voor bijna alle huishoudelijke toepassingen en in commerciële ruimtes.

Wandtegels in natuursteen

Je hebt ook de mogelijkheid om wandtegels te kiezen uit een breed scala aan travertijn, graniet of mozaïeken, die stukjes travertijn, kalksteen, graniet en andere stenen bevatten. In de meeste gevallen verschillen deze tegels weinig in termen van installatie van hun keramische en porseleinen tegenhangers. Je moet er echter wel rekening mee houden dat grote stukken natuursteen zwaar zijn en moeten gezaagd worden met elektrisch gereedschap. Hou er rekening mee dat alle natuursteen poreus is en waterdicht gemaakt moet worden met een beschermingsmiddel, onmiddellijk na het monteren van de wandtegels. Mozaïek is al iets duurder en de prijs verhoogt nog aanzienlijk door het aantal werkuren dat nodig is voor de plaatsing van deze wandtegels.

Welke tegels moet je gebruiken?

De grootte van de tegel die je kiest, kan zowel effect hebben op het uiterlijk van jouw project als het ontwerp en de afwerking. Het komt meestal neer op persoonlijke voorkeur, en de trend is tegenwoordig dat men grotere tegels gebruikt. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden: grotere tegels zullen een kamer een meer gestroomlijnd uitzicht geven omdat er weinig voegen zijn. Merk ook op dat grotere tegels meestal meer lijm nodig hebben voor installatie. Dit komt doordat ze de kleine oneffenheden in muren en vloeren niet op dezelfde manier kunnen volgen als kleine tegels.