Architecten en ontwerpers: de architect

25 augustus 2017
 Categorieën: Huis & tuin, Blog

Delen

Wat is een architect?

Een architect ontwerpt op een technische, precieze manier gebouwen en diens interieur. Het begrip architect is breed. Er zijn architecten voor private werken (huizen), voor infrastructuur (wegen, bruggen) en voor publieke werken of overheidsinstellingen. Alle architecten specialiseren zich in een zo'n bepaalde hoek. Sommige architecten echter zijn zo ervaren dat zij meerdere verschillende soorten opdrachten kunnen aannemen. Een architect zet een ontwerp op papier, met alle afmetingen, materialen etc. er bij. Dit is dan nog een concept, zodra deze is goedgekeurd gaan bouwvakkers en aannemers er mee te werk om het te realiseren. Uiteraard moet het concept voldoen aan de bouwregels van de overheid, zo mag het gebouw in een bepaalde gemeente bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 20 meter. Soms is het dus nog heel ingewikkeld om tot een goedkeuring of overeenkomst te komen.


Wanneer gaat een architect te werk?

Een architect ontvangt een ontwerpopdracht van een opdrachtgever (ook wel bouwheer genoemd) met bepaalde wensen of eisen. Dit gebeurd nadat het is bevestigd dat er iets gebouwd moet worden. Als de overheid bijvoorbeeld het plan bevestigd heeft een grote brug te bouwen, wordt er een architect ingeschakeld.


Hoe kunt u architect worden?

Een architect bedrijft de architectuur, officieel een toegepaste kunstvorm. In Nederland kan men op meerdere manieren architect worden.  Zonder specifieke architecturale opleiding kan men een staatsexamen afleggen, waarin de bouwkundige en technische vaardigheden getest worden. Als een persoon voor dit examen slaagt, is deze officieel erkend als kundige van de architectuur.  Een WO (universitaire) opleiding architectuur is bijvoorbeeld beschikbaar aan de TU Delft of TU Eindhoven. Dit is een technische universitaire studie en benodigt dus een VWO diploma met een technisch vakkenpakket. Na het voltooien van een van deze technische studies verkrijgt men de internationale titel Master of Sciencefiction en de Nederlandse titel bouwkundig ingenieur. Verder kan men zich ook inschrijven aan een Academie van Bouwkunst, hiervan heb je meerdere in Nederland. De academies zijn meer op het vlak van kunst gericht dan op het technische vlak. Na het voltooien hiervan verkrijgt men de internationale titel Master of Architecture. Zodra een persoon een van deze titels behaald heeft, kan hij zich inschrijven in het architecten register. Zodra de inschrijving voltooid is, draagt hij dan de officiële architectentitel. 


Werk en verdiensten

Men kan zich inschrijven bij een architectenbureau, of als freelancer te werk gaan. Wat er (op freelance basis) aan een project verdient wordt, hangt af van de totale geldsom na het compleet voltooien van het project. Een ingenieur krijgt hier een bepaald percentage van.

 

Ben u op zoek naar een professioneel architectenbureau? Kijk dan eens op Architectenbureau Dick vd Heijden